AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je danas da je bojkotovanje sednice Skupštine grada Beograda od strane odbornika Saveza za Srbiju krajnje neodogovorno i bezobrazno i da time pokazuju da ih ne interesuje sudbina Beograda i njegovih građana.

Pre početka današnje sednice, na kojoj je trebalo da raspravlja i o rebalansu budžeta koji predviđa izdvajanje 35 miliona evra iz kredita za nabavku novih autobusa za GSP "Beograd", odbornici SZS-a su rekli da će bojkotovati današnju, ali i naredne sednice gradskog paralmenta.

- Ne prisustvovati sednici u kojoj se odlučuje o kupovini više od 200 autobusa je krajnje neodgovorno i bezobrazno. To znači da ih ne interesuje sudbina građana Beograda, ni kako će saobraćaj funkcionisati - ocenio je Vesić.

Kako je podsetio, kada je Dragan Đilas kupovao autobuse tadašnja opozicija je bila na sednici i nije joj padalo na pamet da bude protiv kupovine autobusa.

- Đilasova politika u ovom gradu je što gore, to bolje. To je pokazao i kada su na poslednjem protestu “Jedan od pet miliona” njegove pristalice napale radnike 'Gradske čistoće', što se nikada nije desilo od kada se u ovoj zemlji organizuju demonstracije - rekao je Vesić.

Podsetio je da je Dragan Đilas ostavio dug od 1,2 milijarde evra, a da je sadašnja gradska vlast vratila ukupno 324 miliona evra kredita koje je on uzeo.

Ove godine je planirano da se vrati 39 miliona evra što će, dodao je, biti vraćeno do kraja godine.

- Mi smo sada posle pet godina, s obzirom na naš kreditini rejting, prvi put u prilici da uzmemo kredit, a da ostanemo u okvirima koje nam vlada i MMF dozvoljavaju, a to je zaduživanje u okviru 10 odsto - naveo je Vesić.

Objasnio je da će Grad uzeti kredit od 35 miliona evra za kupovinu novih autobusa, a do kraja godine vratiti 39 miliona evra, te da neće probiti zakonski limit od 10 odsto.

Naveo je da to nije bio slučaj u vreme Đilasa, kada su ga, kako je rekao, tadašnji ministri finanasija upozoravali da zadužuje Grad sa stopom od preko 25 odsto.

Vesić je naveo da će kredit od 35 miliona evra biti uzet od komercijalnih banaka i da se, pošto još nije podignut, ne znaju uslovi pod kojima će biti uzet.

Prema njegovim rečima, GSP će iz sopstvenih prihoda izdvojiti 10 miliona evra, tako da će ukupan iznos za nabavku novih autobusa biti 45 miliona evra, te da se očekuje da će za taj iznos biti kupljeno između 210 i 230 autobusa.

Rok za isporuku biće 150 dana i svi autobusi moraju da budu na ulicama do 1. septembra, istakao je Vesić.

Na pitanje novinara da li je moguće da se u decembru, kada je usvojen budžet za ovu godinu, nije znalo da su potrebni novi autobusi, Vesić je rekao da se znalo, ali da su čekali da vide kakav će biti priliv u budžetu.

- Naš priliv u budžetu je u januaru bio oko 15 odsto bolji nego prošle godine. Nismo smeli da uđemo u novo zaduživanje dok nismo videli kakvi će biti prihodi jer mi, za razliku od Đilasa, koji radi šta god mu padne na pamet, ne smemo da pređemo 10 odsto zaduživanje jer je to zakonska obaveza - rekao je Vesić i nastavio:

- Kada smo tokom januara videli da će prihodi biti takvi da će nam se to novo zaduživanje uklopiti u 10 odsto, onda smo ušli u to, za razliku od Đilasa koji misli da može da uzima kredite kako mu padne na pamet.

Upitan da li će novi autobusi rešiti problem GSP-a, rekao je da će ga rešiti delimično.

- Biće mnogo bolje, ali to je početak restrukturiranja gradskog preduzeća, za šta Đilas nije imao snage - rekao je Vesić.

Naveo je da je u Đilasovo vreme GSP imao svoj fudbalski klub i upitao da li je normalno da se pare od prevoza koristite za plaćenje fudbalera.

- Ja mislim da to nije normalno i da pare koje se skupe treba da se koriste za kupovinu autobusa, ali kod njega sve može - istakao je Vesić.

Na pitanje novinara N1 koliko se za troškove rasvete i jarbola moglo kupiti autobusa, zamenik gradonačelnika je odgovorio:

- Razumem vašu žejju da napadate sve što se radi pozitivno u Beogradu.

Na dalju konstataciju novinara da su gradski čelnici govorili da je budžet u dobrom stanju, Vesić je uputio primedbu da ga uopšte nije slušao i uzvratio:

- Da ste me slušali, čuli biste da je naplata budžeta bolja nego što je projektovano, što znači da je budžet u jako dobrom stanju.

Današnja sednica Skupštine grada Beograda odložena je za 4. mart, jer odbornicima nije na vreme dostavljen materijal.

#Beograd

#Goran Vesić

#SZS

#Skupština Srbije

#sednica

'